19. srpna 2013

Fotograf ze Země 3: Sportovní fotograf, jako žádný jiný...David Burnett

Fotografa jménem David Burnett můžete potkat na sportovních kolbištích, jak se snaží jako stovky dalších jemu podobných, udělat ty nejlepší snímky zápolících vrcholových sportovců. To by samo o sobě nebylo nic zajímavého, jenže David Burnett se od ostatních lovců s velkými objektivy liší na první pohled. Fotografuje totiž na velkoformátovou kameru Speed Graphic, díky čemuž si odnáší snímky o kterých se jeho konkurentům může nechat jenom zdát.
Velkoformátové fotoaparáty mají tu nevýhodu, že než vyfotíte jeden snímek, ostatní jich na svých moderních mašinkách nastřílí stovky, ne-li tisíce. Práce s takovým přístrojem je neohrabaná a složitě se odhaduje moment, kdy stisknout spoušť. Když to pokazíte, zničíte filmový materiál, který výjde asi na dvě stovky za snímek. Ale tady výčet nevýhod končí. Velkoformátová kamera totiž ve všech parametrech obrazové i optické kvality daleko vede před všemi digitálními přístroji. Navíc má velké možnosti optické manipulace s obrazem. Takže zatímco ostatní během jednoho klání nafotí tisíce snímků a pak jsou rádi když mají jeden, který je trochu jiný, než mají ostatní. David Burnett udělá za tu dobu snímků 5 a často jsou všechny nádherné a unikátní.
Burnett fotografuje na velkoformátovou kameru od roku 2004 a mimo to používá i Digitální fotoaparáty Canon 5D MarkIII a Leica M9. V roce 2012 se zúčasnil i olympijských her v Londýně, kde fotografoval pro Mezinárodní Olympijský Výbor (IOC). Některé z jeho fotografií z Londýna můžete vidět níže, pokud vás ovšem pan Burnett zaujal určitě se podívejte na jeho stránky, kde naleznete obrovské množství nejen sportovních fotografií, které opravdu stojí za to a jsou v lepší kvalitě. Odkaz naleznete na konci článku.


David Burnett na OH v Londýně na fotografii zachycenou Mikem Kingem







Burnett v televizním vysílání z OH v Londýně